#wakeuptocorona

Afgesloten

Meer vaccineren met dezelfde voorraad

In de huidige vaccinatiecampagne krijgen mensen het vaccin in de spier toegediend. Maar met een kleinere hoeveelheid vaccin in de huid is er potentieel ook goede bescherming. Dankzij de crowdfundingsactie #wakeuptocorona kan Anna Roukens (LUMC) de veiligheid van huidvaccinatie onderzoeken.

'Een groot probleem is dat er op dit moment te weinig voorraad is om iedereen tegelijk te vaccineren. Met huidvaccinatie kunnen we meer mensen vaccineren met dezelfde hoeveelheid vaccin. Mensen komen dus sneller aan de beurt.’

Huidvaccinaties zijn niet nieuw. De methode wordt al langer gebruikt bij inentingen tegen hondsdolheid en gele koorts. Het is een goede manier om zo zuinig mogelijk met vaccin om te gaan. Anna en haar team willen nu onderzoeken of het Modernavaccin ook geschikt is voor huidinenting. Dankzij de crowdfundingsactie kon Anna haar onderzoek naar de veiligheid van huidvaccinatie starten, maar er is meer geld nodig om te ontdekken hoeveel vaccin er nodig is voor een goede bescherming. 

'We hopen de Nederlandse vaccinaties te versnellen maar weten nog niet zeker of de resultaten binnen zijn voor het einde van de eerste vaccinatieronde. Wat we wel verwachten, is dat we vaker uitbraken van coronavirussen gaan krijgen. Verder zijn er in arme landen tot nu toe bijna helemaal geen vaccins gezet. We zijn dus zeker nog niet klaar met vaccineren.’

Steunt u Anna's streven om meer mensen te kunnen vaccineren met dezelfde voorraad? Doneer dan nu

 

Over #wakeuptocorona
In Nederland zijn er maar weinig laboratoria waar veilig onderzoek naar het coronavirus wordt gedaan. Met dank aan duizenden donateurs van #wakeuptocorona heeft het LUMC onder meer een tweede Biosafety Level 3-lab kunnen opzetten om het coronavirus in te bestuderen. Onderzoekers in het universitair medisch centrum konden door de crowdfundingsactie hun onderzoek – in (inter)nationaal verband – naar virusremmers, geneesmiddelen en vaccins snel opschalen. 

De crowdfunding gaat dóór, ook met het oog op de langere termijn. In een universitair nieuwsitem over het Janssen-vaccin – het LUMC speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling – vertelt moleculair viroloog Eric Snijder het volgende:

‘De volgende uitdaging is het bereiken van een duurzaam niveau van verbeterde voorbereiding op pandemieën, inclusief platformen om vaccins en geneesmiddelen te ontwikkelen voor coronavirussen en andere virale bedreigingen. Het is duidelijk dat kennis over virussen en hun overdracht van cruciaal belang zijn om een toekomstige pandemie te voorkomen.’

Samen tegen het virus
De actie #wakeuptocorona gaat door om (nog) meer onderzoek mogelijk te maken om een herhaling van de coronacrisis te voorkomen, met de focus op vaccins en andere manieren om virussen te bestrijden. 'Hoewel er momenteel veel aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van vaccins, blijven antivirale geneesmiddelen een belangrijke eerste verdedigingslinie,' legt dr. Marjolein Kikkert van het LUMC uit. 

De crowdfundingsactie #wakeuptcorona is een initiatief van het Leids Universiteits Fonds in samenwerking met de Bontius Stichting van het LUMC. De naam #wakeuptocorona vindt zijn oorsprong in de social media challenge ter ondersteuning van de actie. 

 
 

LUMC Centrum voor Infectieziekten
Leidse onderzoekers zijn vijfentwintig jaar geleden gestart met onderzoek naar infectieziekten zoals ebola en SARS. Met de kennis die is opgebouwd, is het LUMC uitgegroeid tot hét onderzoeks- en kenniscentrum in Nederland op het terrein van infectieziekten. Het LUMC bevindt zich op het Leiden Bio Science Park, waar samengewerkt wordt met diverse internationale bedrijven zoals Janssen Pharmaceutica, alsook met startups, waarbij gebruik gemaakt wordt van onze testfaciliteiten. Internationaal werken Leidse onderzoekers samen met verschillende Europese partners.

'Met huidprik vaccineren we mogelijk vijf keer meer mensen met dezelfde voorraad'
Momenteel werven we onder meer voor het onderzoek van internist en infectioloog van het LUMC Anna Roukens. Dankzij de crowdfundingsactie #wakeuptocorona kon Anna Roukens (LUMC) haar onderzoek naar de veiligheid en werking van huidvaccinatie starten, maar er is meer nodig om te ontdekken hoeveel vaccin en nodig is voor een goede bescherming. Roukens: ‘Een zeer groot probleem is dat er op dit moment te weinig voorraad is om iedereen tegelijk te vaccineren. Met huidvaccinatie kunnen we meer mensen vaccineren met dezelfde hoeveelheid vaccin. Mensen komen dus sneller aan de beurt.’

Voltooide en lopende onderzoeken
Onderzoekers van het LUMC strijden op meerdere fronten tegelijk tegen het coronavirus. Hieronder zetten we de onderzoeken waaraan de donateurs van #wakeuptocorona hebben bijgedragen voor u op een rij. 

Allereerst is dat het onderzoek van professor Eric Snijder en zijn team naar virusremmers. Met uw steun kon er een tweede Bio Safety Level3-laboratorium worden opgezet waar het team in een veilige omgeving hun onderzoek kan voortzetten, versnellen en uitbreiden. 

Onder leiding van dr.ir. Marjolein Kikkert worden kandidaat-vaccins uit het PREVENT nCoV-19 project onderzocht. Binnen dit project worden de vaccins in het laboratorium en de kliniek getest op effectiviteit en veiligheid. Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met het Leidse farmaceutische bedrijf Janssen. Het coronavaccin van Janssen-Cilag International N.V. is op 11 maart 2021 goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. De Moleculaire Virologiegroep van het LUMC leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het vaccin.

Nederlandse kinderartsen, onder leiding van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC, verzamelen gegevens van kinderen die in het ziekenhuis komen door een infectie met het virus. Zo leren zij meer over de uiting, het verloop en de behandeling van COVID-19 bij kinderen. Met deze kennis kunnen we kinderen, en de volwassenen om hen heen, beter beschermen en leveren we belangrijke input voor beleidsmakers.

In de huidige vaccinatiecampagne tegen COVID-19 krijgen mensen het vaccin in de spier toegediend. Maar met een kleinere hoeveelheid vaccin in de huid is er potentieel ook goede bescherming. Dankzij de crowdfundingsactie #wakeuptocorona kan Anna Roukens (LUMC) de veiligheid en werking van huidvaccinatie onderzoeken.

Tot slot zijn ook de onderzoekers van het project BEAT-COVID erg blij met de bijdrage vanuit de crowdfundingsactie. Dit ambitieuze project, waarin meer dan vijftien afdelingen uit het LUMC samenwerken om COVID-19 beter te begrijpen, is in alle opzichten uniek. Artsen en onderzoekers die zij aan zij in zeer korte tijd een groot onderzoek zijn gestart waarin verbetering van zorg voor de patiënt met Covid-19 centraal staat. Met dit onderzoek hopen zij vragen te kunnen beantwoorden over de rol van het afweersysteem en factoren die het beloop van ziekte kunnen voorspellen om tot een geïndividualiseerde behandeling van patiënten te kunnen komen. 

Kijk voor actuele berichtgeving op de pagina Nieuws op deze website.

 

Wilt u als vermogensfonds of bedrijf bijdragen aan de strijd tegen coronavirusssen? Neem gerust contact op met relatiemanager Ambika Lucassen via 071 526 57 49 over geefmogelijkheden of lees meer over het wetenschappelijk onderzoek in de strijd tegen het coronavirus op Bontius Stichting | LUMC Research Foundation.